SIGNUP - FREE Membership and 1 FREE Sewing Lesson
| FAQ | Login
 

Platinum Sponsor
PatternReview.com
PatternReview.com

Forum > Sergers, Coverstitch and Blindhemmers > Having difficulty with CoverPro 1000 stitching (loose threads, bad stitching) ( Moderated by CarolynGM, Deepika)

Please LOGIN or Join PatternReview
Go to Page:
Having difficulty with CoverPro 1000 stitching (loose threads, bad stitching)
jbourne
jbourne
Intermediate
Member since 8/25/13
Posts: 17
Send Message

      



Date: 3/1/14 2:45 PM

Hi all,

Would appreciate a hand. I'm having an issue with my CoverPro 1000 where, when stitching using 3 threads, the resulting stitch is uneven and kind of messed up, while a 2-thread stitch works fine. Here is what I mean, in pictures.

1. The threads are set up as in the following picture (left to right: yellow, navy, bordeaux, green):



2. If I run a 2-needle stitch (yellow+navy), then it works fine, as follows:



3. However, if I switch to a 3-needle stitch (yellow+navy+bordeaux), here is what happens:



As you can see, the resulting stitch gets messed up every few centimetres.

I think it's got to to with the tension on the bordeaux thread, but I've tried adjusting it and absolutely nothing improved. I've tried adjusting the tensions of the other threads, and that didn't help either. It feels like the bordeaux thread adjuster is a bit stiff - the thread almost gets stuck in it (unlike the others), but I don't know enough about it to judge. I've tried oiling it, but no help.

In fact, I think that even if the tension is off, it shouldn't be THIS bad - there should be unevenness, but it shouldn't mess up so badly.

Would anyone have any thoughts on what I can try, before I start going the warranty route, etc.? The machine is new - I've only had it for about 3 months.

Any thoughts welcome. Thanks!

Skye
star
Skye  Friend of PR
Intermediate
NEW ZEALAND
Member since 8/24/02
Posts: 1874
online now
Send Message

      
thumbsup 2 members like this.



Date: 3/1/14 3:43 PM

When I have problems with stitching it is usually time to change the needles. Make sure you are using the correct EL needles.
I usually also use 'good' thread in my needles.

------
Wellington, NZ

Julkane
star
Julkane  Friend of PR
Intermediate
Pennsylvania USA
Member since 9/14/07
Posts: 700
Send Message

      
thumbsup 1 member likes this.



Date: 3/1/14 9:46 PM

I second the idea of changing your needles. Also make sure your threads are in the tension discs.

------
Elna Excellence 740, Pfaff Quilt expression 4.0, Janome 300E, Brother 8500D, Babylock Ellageo, Janome 900CPX CoverPro, Brother 5234 Project Runway Serger, Singer Treadle, Singer 66, Singer 99

http://juliannasjourney.blogspot.com/

jbourne
jbourne
Intermediate
Member since 8/25/13
Posts: 17
Send Message

      



Date: 3/1/14 9:52 PM

Thanks for the needle idea - hmm, they're relatively new, they were given to me with the machine, and I've never really considered they might be worn out. I am going with the assumption that since they came with it, they are also the right type.

The weird thing is that only one of the threads is acting up like this. The others appear to be fine. Same brand of thread, and same needles. I suppose I could try switching the needles around and see if this helps, but I'm still somewhat concerned that the fact that just one of the threads has more difficulty passing through the tension discs, that there might be something in that.......

Mrs.Moos
star
Mrs.Moos  Friend of PR
Advanced
USA
Member since 11/5/02
Posts: 2514
Send Message

      



Date: 3/2/14 0:27 AM

It looks to me like the burgundy thread is either not seated in the tension discs or you have a threading error somewhere. Make sure the threads are all "flossed" into thier tensions and you have the "loop-de-loops" done correctly on the top brackets. It looks like they are. Make sure your presser foot is UP when you thread. This machine takes the EL-705 needles--make sure you have the right ones!
-- Edited on 3/2/14 0:29 AM --

------
Janome 6500P, Babylock Eclipse SX, Janome Coverpro 1000, Babylock BLCS, Juki 654, Juki 735, Janome 1600PDB, Brother ULT 2002D, Babylock Spirit, Brother 770

biochemistress

biochemistress  Friend of PR
Advanced
Virginia USA
Member since 11/8/05
Posts: 428
Send Message

      



Date: 3/2/14 6:13 AM

Make sure the presser foot is up, turn the tension to zero, then floss a piece of muslin through the tension to make sure there's nothing in there. Thread, use new needles, and set the tension back up to about four. Usually the needles set to four and the looper set to three produces a balanced stitch. It may need to be seen if you need the tensions at 7 or 8, as they are in the picture. This may also have contributed to the bad stitch.

unfinishedprojects
starstar
unfinishedprojects  Friend of PR
Advanced
Alberta CANADA
Member since 8/26/07
Posts: 610
Send Message

      



Date: 3/2/14 7:17 AM

You have the machine on the heavy fabric (tension 8/6/6/3) setting... slide the button on the front over to the lighter fabric setting and adjust the tensions to 4/4/4/3.

tourist
star
tourist  Friend of PR
Intermediate
British Columbia CANADA
Member since 7/23/07
Posts: 6360
Send Message

      



Date: 3/2/14 10:44 AM

When I had a similar problem with my CP it eventually turned out that there was a tiny, tiny bit of fluff in the tension discs. I had "flossed" and vacuumed and canned air sprayed and looked and completely freaked out. When I caved and took it it to the dealer, the tech took one look, reached in with bent nosed tweezers and pulled it out.

------
http://bgballroom.wordpress.com to follow the progress on my next ballgown.

jbourne
jbourne
Intermediate
Member since 8/25/13
Posts: 17
Send Message

      



Date: 3/2/14 11:51 AM

Thanks very much for the replies, everyone. This is helping me not go crazy :D

Here's what I've tried, based on the posts above.

- Confirmed the needles are all Schmetz 80/12.
- Tried moving the needles around to see if a different thread would go loose: no change.
- Reset tensions to zero, re-threaded everything, reset them to 4-4-4-3, set fabric type to light; no change.
- Thought maybe it's the thread (using #40, while the manual sort of says #60-90, but I'm sure if the thread was a problem, the other stitches would be bad, too?)

The bordeaux thread still looks "okay" from the outside, but even a slight pull on it takes the loops out. In the picture, I pulled on all three threads with needle nose pliers - the other two didn't come out at all, but the bordeaux one did.

Here's a photo of what the stitch looks like when all of the above is done (I'm linking the pictures now, instead of embedding them, so that they're a bit smaller):





I'm guessing it's warranty time at this point?

Aixoise
star
Aixoise  Friend of PR
Advanced
California USA
Member since 7/6/04
Posts: 436
Send Message

      
thumbsup 2 members like this.



Date: 3/2/14 12:34 PM

You didn't mention that you're using El-705 needles, as Mrs. Moos suggested. That could make a difference. It's one last thing to try, anyway. Good luck!

Go to Page:
Please LOGIN or Join PatternReview

printable version Printable Version

* Advertising and soliciting is strictly prohibited on PatternReview.com. If you find a post which is not in agreement with our Terms and Conditions, please click on the Report Post button to report it. Sergers, Coverstitch and Blindhemmers >> Having difficulty with CoverPro 1000 stitching (loose threads, bad stitching)

 
adv. search»
pattern | machine | member
        
Expert Sewing Techniques for Jackets
Expert Sewing Techniques for Jackets

Register

Put it on the Bias
Put it on the Bias

Register

McCall's 5391

photo
by: colormefun

Review
Jamie Christina Abbey Coat Pattern (JC314AC)

Jamie Christina Abbey Coat Pattern (JC314AC)

Buy Now
Petite Plus 303 Pattern

Petite Plus 303 Pattern

Buy Now

Conditions of Use | Posting Guidelines | Privacy Policy | Shipping Rates | Returns & Refunds | Contact Us | About | New To PR | Advertising

Copyright © 2014 PatternReview.com® , OSATech, Inc. All rights reserved.